WEF:s blandade förutsägelser för en digital arbetsvärld

Många tekniska roller kommer att vara väl avlönade och platsagnostiska till 2030, säger WEF. Men inte alla jobb kommer att överleva den ostoppbara uppgången av digital transformation.

Roller inom AI, analys, data, hållbarhet och utbildning är de mest sannolika att växa under de närmaste åren, enligt data från World Economic Forum (WEF). Kroppen genomförde en fördjupad studie i maj förra året av jobben med mest och minst livslängd.

Som de flesta av oss vet är AI-kunskaperna enorma – och WEF förutspår att AI- och maskininlärningsjobb, i synnerhet, kommer att växa med 40 procent till 2027, vilket motsvarar cirka 1 miljon nya jobb.

Förutom färdigheter inom AI och maskininlärning kommer det att finnas en stor efterfrågan på hållbarhetsspecialister, affärsintelligensanalytiker, informationssäkerhetsanalytiker, fintechingenjörer, datavetare, robotingenjörer och operatörer av jordbruksutrustning under de kommande fem åren, enligt WEF.

Vissa roller kommer att minska på grund av digitala

Karriärer som sannolikt kommer att minska i framtiden inkluderar datainmatningstjänstemän, sekreterare, bokhållare och lönetjänstemän. Andra studier har funnit att sådana admintunga roller sannolikt långsamt kommer att bli föråldrade på grund av automatisering och generativ AI.

Nyare WEF-data från denna månad visar att den digitala ”revolutionen” bara ökar från och med nu. Organisationens rapport The Rise of Global Digital Jobs tittade på några av de mest lukrativa jobben i samband med globala digitala marknader.

Först och främst säger uppgifterna att digitala jobb växer, vilket vi kanske hade gissat. Till 2030 förutspår WEF att det kommer att finnas 90 miljoner digitala jobb, där 54 miljoner av dessa är högre löner. Däremot är det totala antalet digitala jobb för närvarande 73 miljoner, varav 39 miljoner är högre löner. (WEF definierar högre lönejobb som en årslön på mer än $75 000).

Det antyder också att digitaliseringens tendens att ge högre löneroller kommer att öka välståndet för befolkningar på platser med lägre ekonomiska möjligheter. Detta, säger rapporten, är en bieffekt av pandemins övergång till distansarbete som inledde idén om platsagnostiska jobb för tekniker.

Kommer detta att fortsätta i framtiden? Det beror på hur väl arbetsgivare utnyttjar framväxande teknik som metaverse och generativ AI. Den förra kan vara till stor hjälp för att uppgradera arbetare, och många högskolor i Irland använder metaversen för att utbilda elever på distans.

WEF listar några av de digitala höglönejobb som den förutspår kan utföras oberoende av plats senast 2030. Mjukvaruutveckling, informationssäkerhetsanalys, nätverks- och datorsystemadministration, konsulttjänster, telekomhantering och post-primär undervisning i datavetenskap gjorde allt lista. Många av dessa jobb är redan platsagnostiska, så det ser ut som om WEF:s förutsägelser sakta går i uppfyllelse.

Risker och varningar

Men, som många har varnat för, för att teknikens status som en lukrativ industri ska förbli – och förbättra – måste ledare samarbeta och utforma policyer som hjälper arbetare att förbereda sig för en allt mer digital värld. Till exempel har Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) varnat regeringar för att de fördelar som AI potentiellt kan erbjuda arbetstagare kanske inte kan realiseras utan adekvata utbildnings- och utbildningsåtgärder på plats.

Inte ens WEF själv är omedveten om de risker som digital transformation innebär. Dagen efter att den publicerade sin rapport om framtiden för digitala jobb släppte den en rapport som tittade på globala risker, som inkluderade faktorer som teknikacceleration och klimatkrisen.

Uttaget från all denna data är att, ja, framtidens arbete kommer att drivas digitalt och detta kommer att erbjuda möjligheter som höga löner och distansarbete, men det positiva resultatet är också mycket beroende av hur väl beslutsfattare och arbetsgivare hantera den rasande hastigheten av teknisk utveckling.

Som många har påpekat måste arbetskrafter få lämpligt stöd av arbetsgivare när de utbildar sig om AI.

ServiceNows Mark Cockerill skrev nyligen för SiliconRepublic.com och refererade till WEF-rapporten 2023, i samband med digitala färdigheter. ”WEF förutspår en aldrig tidigare skådad period av omvandling på arbetsmarknaden, med 25 procent av företagen som förutspår förlust av arbetstillfällen och 50 procent förutsäger jobbtillväxt.

”Arbetare runt om på Irland och hela EMEA-regionen hoppas nu att arbetsgivarna kommer att ge möjligheter att skaffa sig de färdigheter de behöver för att briljera i framtiden – med tonvikt på både digitala och kreativa färdigheter”, sa han.