Xtela, Cantabria-acceleratorn, startar: 50 startups kommer att få råd och arbeta med stora företag

Kantabriens regering har just lanserat andra upplagan av Xtela-programmeti vilken Slutligen kommer totalt 50 startups att delta medborgare och internationella som tidigare har formaliserat sin registrering och som kommer att arbeta för att lösa olika utmaningar upp av stora teknikföretag.

Xtela är ett Business Acceleration and Open Innovation-program som lanserats av Ministeriet för industri, sysselsättning, innovation och handel i Kantabriens regeringgenom PCTCAN Management Company, i samarbete med CEOE-CEPYME CANTABRIA och SODERCAN.

Dessa 50 startups har presenterat totalt 122 registreringar för att välja de 25 utmaningarna som presenteras av konsoliderade företag (företag) i Kantabrien som tillhör sektorerna ”RIS3” (blå ekonomi och offshoreindustri, hälsa och välbefinnande, kulturindustri, hållbar turism, bioekonomi och jordbruks- och livsmedelsindustri 4.0).

Totalt kommer 50 startups att få råd och utbildning och kommer att kunna arbeta med stora företag

Xtela-programmet består av olika faser av rådgivning, utbildning, nätverk eller tillhandahållande av tjänster. Denna accelerator fungerar genom olika ”utmaningar” som publiceras på webben www.xtela.net.

Nystartade företag som väljer detta initiativ kommer att ha möjlighet att erbjuda lösningar på dessa utmaningar tolv stora företag – däribland EDP eller Nissan -, nå samarbetsavtal med dem och välja potentiella kunder och investerare, samt mentorskap och utbildningscykler.

Till skillnad från den första upplagan har startups denna gång bara haft möjlighet att anmäla sig till fyra utmaningar. Den preliminära analysen av dokumentationen återspeglar dock en ”hög kvalitetsnivå” i förslagen fick, enligt industri- och innovationsministern Eduardo Arasti, som också lyfte fram det goda mottagandet av det kantabriska programmet på nationell och till och med internationell nivå.

Bland de deltagande startups, 12 % kommer från det internationella ekosystemet, specifikt från Argentina, Brasilien, Italien, Tjeckien och Singapore. På nationell nivå har uppmaningen registrerat deltagandet av startups från Asturien, Cantabria, Castilla y León, Katalonien, Galicien, Madrid, Málaga, Navarra, Baskien och Valencia, vilket visar att 26% av de totala startupen är från Kantabrien.

Till detta kommer det höga deltagandet av startups i det första samtalet. Närmare bestämt, av de sju startups som tecknade avtal i den första upplagan av Xtela-programmet, har fyra av dem presenterat sig igen.

Efter mottagandet av registreringar, Processen med att överföra dokumentation till företag börjar traktorer, som kommer att genomföra granskningen av förslagen.

Därefter kommer individuella möten att hållas mellan drivande företag och startups med syfte att fördjupa sig i detaljerna och, om en lämplig synergi hittas, stänga kontrakten och starta projekten.

Personlig mentorskap, specialiserad utbildning och nätverkande med potentiella kunder

De valda startuperna kommer att ha tillgång till personlig mentorskap, specialiserad ledarutbildning för affärstillväxt och nätverksmöjligheter med potentiella kunder och investerare.

Programmet avslutas med firandet av demodagen, ett evenemang där startups kommer att ha möjlighet att presentera för investerare tekniska och kommersiella framsteg som uppnåtts under utvecklingen av programmet.

Startups kommer att kunna bosätta sig i Xtela Tower i PCTCAN, en byggnad med fem våningar över marken, med en bebyggd yta på mer än 2 200 kvadratmeter, sammansatt av en central kommunikationskärna som rymmer tjänster och faciliteter och öppna ytor för att arbeta som ett öppet kontor. Varje våningsplan är uppdelad i 4 fullt utrustade kontor på 69 kvadratmeter.